(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Аденовірусний кон’юнктивіт

17 сентября 2018 в 14:14

Аденовірусний кон’юнктивіт

 

Що таке Аденовірусний кон'юнктивіт?

Аденовірусний кон'юнктивіт - гострозаразне інфекційне захворювання слизової оболонки очей.

 

Що провокує Аденовірусний кон'юнктивіт:

Основними найбільш частими збудниками аденовірусного кон'юнктивіту є аденовіруси 3, 4, 6, 7, 7a, 10, 11. Як показують численні дослідження, серотипи 3,7a, 11 зазвичай виявляються при епідемічних спалахах, серотипи 4, 6, 7, 10 - у випадках спорадичних захворювань.

Спалахи аденовірусного кон'юнктивіту спостерігаються в весняно-осінній період, найчастіше в дитячих колективах. Спочатку з'являються у хворої дитини нежить, головний біль, кашель, біль у горлі, слабкість, озноб, біль у животі, підвищується температура. Потім запалюється слизова оболонка очей, розвивається кон'юнктивіт, але протікає він легше, ніж у дорослих. Рогова оболонка утягується в процес рідко. Гострота зору не знижується.

 

Патогенез (що відбувається?) під час аденовірусних кон'юнктивітів:

Зараження аденовірусними кон'юнктивітами відбувається повітряно-крапельним шляхом при кашлі та чханні, рідше - при безпосередньому потраплянні збудника на слизову оболонку очей.

 

Симптоми аденовірусних кон'юнктивітів:

Інкубаційний період (від зараження до проявів) становить 7-8 днів. Захворювання починається з вираженого назофарингіту (запалення слизової оболонки носоглотки) і підвищення температури тіла. На другу хвилю підвищення температури з'являються симптоми кон'юнктивіту спочатку на одному оці, а через 2-3 дні - на іншому. Повіки набрякають. Слизова очей червоніє. В невеликій кількості з'являються прозорі слизові виділення. Регіонарні лімфатичні вузли збільшуються. Чутливість рогівки знижена.

 

Зустрічається три форми аденовірусного кон'юнктивіту:

  • При катаральній формі аденовірусного кон'юнктивіту явища запалення виражені в незначній мірі. Почервоніння невелике, кількість виділень теж. Перебіг легкий. Тривалість хвороби становить до одного тижня.
  • У 25% випадків зустрічається плівкова форма аденовірусного кон'юнктивіту. При цій формі на слизовій оболонці ока утворюються тоненькі плівки сірувато-білого кольору, які можна легко зняти ватяним тампоном. Іноді плівки можуть бути щільно припаяні до кон'юнктиви, під ними оголюється кровоточива поверхня. В цьому випадку необхідно провести обстеження на дифтерію. Після зникнення плівок зазвичай не залишається слідів, але іноді можуть з'явитися негрубі рубці. На кон'юнктиві також можуть виникнути точкові крововиливи та інфільтрати (ущільнення), які після одужання повністю розсмоктуються.
  • При фолікулярній формі аденовірусного кон'юнктивіту на слизовій оболонці ока виникають дрібні бульбашки, іноді вони бувають великими.

 

Як показали численні дослідження останніх років, тяжким наслідком аденовірусного ураження органу зору є розвиток синдрому сухого ока у зв'язку з порушенням продукції слізної рідини.

 

Діагностика аденовірусних кон'юнктивітів:

Діагноз аденовірусного кон'юнктивіту встановлюється за характерною клінічною картиною і за мазком і посіву методом виключення. Потрібно пам'ятати, що дуже часто бувають мікст-форми, тобто поєднання різних збудників.

 

 

 

Лікування аденовірусних кон'юнктивітів:

Лікування аденовірусного кон'юнктивіту пов'язане з деякими труднощами, так як не існує засобів селективного впливу на аденовіруси. Використовують препарати широкої противірусної дії: інтерферони (інтерферон, лаферон) або індуктори інтерферонів, проводять інстиляції 6-8 разів на день на першому тижні лікування і зменшують кількість закапувань до 2-3 разів на день на другому тижні. Так само доцільно додати антибактеріальні краплі для попередження розвитку вторинної інфекції. Антигістамінні (протиалергічні) препарати приймаються протягом всього терміну захворювання. Для попередження ускладнень, пов'язаних з розвитком синдрому сухого ока, використовують штучні замінники сльози.

Розчин інтерферону використовують до 6-8 разів на добу (готується з порошку перед застосуванням щодня), 0,1% дезоксирибонуклеаза 4-5 разів на день. Розчин полудана 4-5 разів на день. Пірогенал 6 разів на день в перші дні захворювання, потім, 2-3 рази на день. Мазі 0,25-0,5% теброфенова, флореналева, бонафтонова 2-4 рази на день. Для профілактики вторинної мікробної інфекції додають розчини антибіотиків, сульфаніламідів.

 

Профілактика аденовірусних кон'юнктивітів:

Профілактикою аденовірусної інфекції, як і інших ГРЗ і грипу, є гігієна рук, часті провітрювання приміщення, вологе прибирання і постільний режим.

Для профілактики приєднання вторинної інфекції 2-3 р/добу протягом 10-14 днів застосовують:

  • піклоксідіна 0,05% р-р
  • мірамістину 0,01% р-р;
  • левоміцетину 0,25% р-р

 

 

Лікар ЗПСМ відділення № 2                                                         Киркиченко О. О.