(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Грип є смертельно небезпечним для представників груп ризику.

12 января 2016 в 22:32

Грип є смертельно небезпечним для представників груп ризику.

В Україні відзначається агресивність вірусу грипу типу А Н1N1, що на відміну від інших вірусів здатен провокувати важкі вірусні пневмонії, що і є часто причиною летальності. На цьому сьогодні під час прес-конференції наголосила головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська.

 

Як підкреслила фахівець, особливо небезпечним грип є для представників груп ризику – це діти до 5 років (особливо – діти до 2 років), вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі на хронічні захворювання легенів, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Також сюди належать професійні групи ризику - медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

 

«В Україні є на сьогодні засоби специфічної терапії проти грипу, але ефективні вони лише в перші 48 годин захворювання. Тому у разі появи небезпечних симптомів – значне підвищення температури тіла, головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель, нежить, закладання носа – представники груп ризику мають обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та при необхідності отримати лікування протягом двох діб з часу появи симптомів грипу. Вагітні жінки мають викликати свого лікуючого лікаря або сімейного лікаря телефоном, - наголосила вона. – Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто – вижити. Для убезпечення свого здоров’я таким людям варто бути особливо уважними та пройти щеплення від грипу, бажано ще до початку епідсезону – у вересні-жовтні».

 

Згідно з рекомендаціями ВООЗ належний рівень охоплення щепленнями проти грипу повинен бути не меншим 75 % серед груп медичного та професійного ризику.

 

«Для цього необхідним є розуміння важливості імунопрофілактики проти грипу заради збереження здоров’я як кожного зокрема, так і керівників трудових колективів, представників місцевих органів охорони здоров’я», - підкреслила вона.

 

Прес-служба МОЗ України