(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитами

26 июля 2016 в 15:48

28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитами

Всесвітній день боротьби з гепатитом був заснований Міжнародним альянсом по боротьбі з гепатитом у 2008 р., як відповідь на занепокоєння щодо відсутності широкого освідомлення та політичного пріоритету щодо гепатитів, як і до інших небезпечних хвороб, таких, як ВІЛ/СНІД, туберкульоз, малярія. 


У 2010 р. на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я було прийнято резолюцію щодо офіційного проведення Всесвітнього дня боротьби з гепатитом 28 липня.

День 28 липня було обрано на честь дня народження професора Баруха Самюеля Бламберга (Baruch Samuel Blumberg), який отримав Нобелівську премію за роботу щодо відкриття вірусу гепатиту В.

Всесвітній день боротьби з гепатитом – це можливість для підвищення уваги та освідомлення щодо вірусного гепатиту як глобальної проблеми світової системи охорони здоров’я та обізнаності суспільства щодо загрози його наслідків.
Вірусні гепатити є однією із найбільш актуальних медичних і соціальних проблем у світі. Гепатити займають 8 місце серед основних причин смерті в світі. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.

Гепатит – це запалення печінки, в основному, вірусної етіології. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту (A, B, C, D та Е), потенційні можливості яких становлять загрозу через приведення до епідемічного розповсюдження.

Причиною гепатиту А та Е, звичайно, є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С та D, як правило, виникає в наслідок парентерального контакту з інфікованими рідинами організму людини.  Найбільш поширеними шляхами передачі вірусів типу В, С та D є переливання крові та її продуктів, що містять збудник, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання, стосовно гепатиту В – ще й передача від  матері дитині під час пологів, від членів родини дитині, а також при сексуальних контактах. Гострий перебіг інфекції супроводжується жовтяницею (пожовтіння шкіри та очей), потемнінням сечі, нудотою, блювотою та болями в області живота або безсимптомно.

Тяжкий та тривалий клінічний перебіг з розвитком фульмінативних (блискавичних) форм та високою смертністю, значний відсоток переходу у хронічну форму гепатиту з подальшою інвалідізацією, розвитком цирозу і раку печінки призводять до великих матеріальних та економічних збитків.

Вірогідність хронізації процесу залежить від віку, коли відбулось зараження.
З найбільшою вірогідністю (30-50 %) інфекція гепатиту В стане хронічною у дітей, які були інфіковані у віці до 6 років. У 80-90 % хронічні інфекції розвиваються у дітей, які були інфіковані протягом першого року життя. 15-25% дорослих, які стали хронічно інфікованими на гепатит В у дитинстві, помирають від раку або цирозу печінки.

 

 

ВООЗ визнано вірус гепатиту В, як основний етіологічний агент первинного раку печінки, що приблизно складає 80% первинних ракових захворювань. В Україні інфікованість гепатитом В становить 3% від кількості всього населення, а це близько 1 мільйону осіб.

З 1982 р. доступна вакцина проти гепатиту В, що в 95 % дозволяє попередити захворювання та є основним заходом профілактики. За рекомендаціями ВООЗ всі діти грудного віку повинні отримувати вакцини протягом 24 годин після народження. Вакцинація, що проведена за схемою, забезпечує захист протягом багатьох років.
З 1982 року в світі використано більш, ніж 1 мільярд доз вакцини проти гепатиту В.

Тип D інфікує лише тих, хто вже інфікований типом B.

 

Таку ж гостру проблему для людства викликає і захворюваність на вірусний гепатит С. В світі на хронічну інфекцію, що пов’язано з гепатитом С, страждають 130-150 мільйонів людей. Щорічно інфікується близько 3-4 млн. осіб. Сприйнятливість людини до вірусу гепатиту С досить висока. Питома вага гепатиту С серед інших видів посттрансфузійного гепатиту становить в різних країнах світу від 50 до 90%.
За темпами та масштабами поширення ця інфекція перевищує захворюваність на СНІД та туберкульоз.
За даними Міністерства охорони здоров’я України, хворих на вірусний гепатит С у п'ятеро більше, ніж хворих на ВІЛ/СНІД, та у 5-6 разів більше ніж носіїв ВІЛ.

З кожним роком захворюваність гепатитом С в різних країнах світу зростає. Експерти  вважають, що цей ріст пов'язаний з ростом наркоманії: 38-40% молодих людей, які захворіли гепатитом С, інфікуються при внутрішньовенному введенні наркотичних засобів.

У значної кількості осіб з хронічною формою інфекції розвивається цироз або рак печінки. Щорічно від наслідків, що пов’язані з гепатитом С помирають 350 000 - 500 000 осіб.

 

В Україні нараховується  від 650 тисяч осіб до 1 мільйону носіїв вірусу гепатиту С.

Вакцини проти гепатиту C не існує.

До речі, кожний 12-й мешканець планети Земля живе з хронічним гепатитом В або С. Кожні 10 секунд 1 людини в світі заражується на гепатит. Кожен третій мешканець планети підпадав під ризик зараження одним або двома вірусами. Гепатити В та С сумісно вбивають одну людину кожну хвилину. У 2010 р. їх жертвами стали 1,4 мільйони людей.
Протягом звітного періоду захворюваність гострим вірусним гепатитом В зменшилась на 15,6%, в порівнянні з аналогічним періодом 2013р. Показник захворюваності по місту є вищим показника по Україні на 50%.

Захворюваність гострим вірусним гепатитом С, у порівнянні з минулим роком, зменшилась у 2,4 рази. Показник захворюваності по місту знаходиться на рівні показника по Україні.

Тому, дуже важливо бути обізнаним в питаннях профілактики гепатитів, захиститися від цієї недуги, а якщо ж зараження вже відбулося, вчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.