(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

149 закладів «первинки» у 22 областях починають працювати з НСЗУ

11 июня 2018 в 07:56

149 закладів «первинки» у 22 областях починають працювати з НСЗУ

 5 червня Національна служба здоров’я завершила укладати договори із закладами первинної допомоги, які обслуговують 8 мільйонів українців по всій країні.

 

 Серед закладів «первинки», які почнуть отримувати фінансування за новою моделлю, усі заклади Києва, кількох обласних центрів —  Вінниці, Полтави і Черкас — та великих міст — Кривого Рогу і Кременчука. Загалом реформа запрацює у 22 областях України. Повний перелік договорів буде розміщений на сайті Національної служби здоров’я протягом 5 днів.

 З 1 липня заклади первинної допомоги почнуть працювати за новими правилами. Вперше сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають чіткий перелік послуг, які вони надаватимуть, а держава оплачуватиме ці послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів.

До послуг лікаря первинної медичної допомоги входить робота з метою запобігання хвороб, в тому числі профілактичні огляди для пацієнтів із семи груп ризику, вісім основних аналізів і досліджень, профілактичні щеплення, діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, спостереження неускладненої вагітності та супровід хронічних хворих. Повний перелік послуг, які надаються пацієнтам безоплатно в межах програми державних фінансових гарантій, міститься у наказі МОЗ.

«Ми отримали значно більше заяв, ніж попередньо розраховували. Це свідчить про неабияку зацікавленість у нових правилах роботи лікарів первинної ланки. Попри складності початкового періоду в цілому ми задоволені результатом та рівнем підготовки медзакладів до процесу укладення договорів з НСЗУ. Далі працюємо, щоб уже в липні заклади, законтрактовані НСЗУ, отримали перші виплати. На 149 закладів, з якими сьогодні укладені договори, на друге півріччя буде виділено близько 1,5 млрд грн. Інші заклади охорони здоров’я, як і раніше, будуть фінансуватися через механізм субвенції, але мають не зволікати, виконати всі умови та підписати договір з НСЗУ до кінця 2018 року», — розповів голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

 Працюючи для пацієнта та на його користь, НСЗУ може розірвати договір із медичним закладом. Зокрема, у випадку анулювання ліцензії або отримання висновків про порушення закладом галузевих стандартів під час дії договору, а також залучення підрядників або працівників, які не повинні надавати такі послуги. Також договір може бути розірваний, якщо з’ясується, що заклад надав недостовірні відомості щодо наявного у нього оснащення або працівників та підрядників.

 Наприкінці липня Національна служба здоров’я оголосить другу хвилю підписання договорів із закладами, що надають первинну медичну допомогу. Для того, щоби підписати договір з НСЗУ та отримувати фінасування за новою моделлю, медзаклади мають стати комунальними некомерційними підприємствами, підключитися до електронної системи охорони здоров’я та підписувати декларації пацієнтів про вибір лікаря первинної медичної допомоги.

 

                                                                                                                                             З сайту МОЗ України