(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Цукровий діабет

24 октября 2017 в 17:05

   Цукровий діабет

        Цукровий діабет став звичним супутником нашого  повсякденного життя. Фахівці Міжнародної федерації діабету встановили,що в 2014р. у світі налічували 382 млн. пацієнтів з цукровим діабетом,а це – 8,2 % дорослого населення планети. Діабет поширюється  настільки швидко ,що до 2035 р. хворих на цукровий діабет буде в півтора рази більше.

В Україні ситуація виглядає не краще. Так,до кінця 2013 р. кількість пацієнтів з цукровим діабетом досягла 1.38 млн.,а середня поширеність перевищила 3000 на 100000 дорослого населення. Проте,діабет лякає нас не сам по собі,а своїми ускладненнями.

Ураження сітківки ока-діабетична ретинопатія - відноситься одночасно до найпоширеніших і найнебезпечніших ускладнень. Сьогодні діабетична ретинопатія є основною причиною нових випадків сліпоти серед дорослого населення у більшості країн світу,незалежно від чисельності населення та рівня економічного розвитку. Наша країна не є винятком.

Діабетичне ураження судин сітківки ока розвивається не відразу,а через певний час від початку захворювання переходячи з однієї стадії в іншу. Таких стадій розрізняють три: непроліферативна, препроліферативна та проліферативна. Встановити стадію ретинопатії та призначити оптимальні лікувальні заходи лікар-офтальмолог може зі знахідок на очному дні.

Ще одна дуже важлива проблема про яку потрібно пам’ятати і лікарям,і пацієнтам-розвиток діабетичної ретинопатії не супроводжується болем,а зір на ранніх стадіях погіршується лише при ураженні невеликої за розміром центральної зони сітківки,яка відповідає за максимальну гостроту зору. Іншими словами,пацієнтів з діабетичним ураженням сітківки ока найчастіше нічого не турбує,і на прийом до лікаря-офтальмолога вони самі йти не збираються. Тому  всі лікарі,задіяні в наданні допомоги хворим на цукровий діабет,повинні стежити за тим,щоб їх пацієнти регулярно проходили обстеження у лікаря-офтальмолога.

Основою лікування повинна бути компенсація цукрового діабету. Офтальмологічні препарати,особливо на ранніх стадіях. мають другорядне значення.

При прогресуванні діабетичної ретинопатії,пацієнтам може знадобитися лазерна коагуляція сітківки ока,яка є єдиним немедикаментозним впливом з доведеною ефективністю. Своєчасно виконана кваліфікованим фахівцем у необхідному обсязі лазерна коагуляція - це ефективне та безпечне,а в ряді випадків - єдине можливе лікування діабетичної ретинопатії.

Величезним кроком вперед у ліквідації ускладнень діабетичної ретинопатії,що виникають на пізніх стадіях,стала поява препаратів,що відносяться до інгібіторів ангіогенезу,тобто засобів,що блокують формування та сприяють зменшенню кількості новоутворених судин. А розвиток вітреоретинальної  хірургії дозволяє зберегти зір пацієнтам,яких раніше вважали безнадійними. Проте,вартість цих препаратів і втручань дещо обмежує їх застосування.

Своєчасне звернення до лікаря-офтальмолога дозволить вчасно діагностувати це небезпечне захворювання і обрати тактику ведення пацієнта.

Бережіть свій зір!

 

Офтальмолог 

КНП «ЧЧМЦПМСД»                                                        А.Ю. Солод