(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Алергія та профілактика алергічних захворювань.

29 мая 2019 в 13:40

Алергія та профілактика алергічних захворювань.

 

 

 

Сьогодні алергію прийнято розглядати як прояви підвищеної

чутливості імунної системи організму до алергену (антигену) в разі

повторного з ним контакту. Клінічно це характеризується ушкод-

женням у першу чергу тих тканин організму, крізь які проникає

алерген: слизової оболонки бронхів, травного тракту, носової порожнини, шкіри, сполучної оболонки ока.

 

Стадії алергічних реакцій:

I. Імунна- триває від моменту первинного контакту імунної

системи з алергеном до розвитку сенсибілізації.

II. Патохімічна- розвивається при повторному контакті

імунної системи зі специфічним алергеном і характеризується

вивільненням значної кількості біологічно активних речовин.

IІІ . Патофізіологічна -характеризується порушенням

функціонування клітин і тканин організму аж до їхнього ушкодження

під впливом біологічно активних речовин, виділених імунною системою під час ІІ стадії. Можна говорити і про існування 4 стадії, що є завершення 3-ої і є клінічним проявом.

 

Типи алергічних реакцій:

Усі реакції гіперчутливості, залежно від тривалості періоду між

початком контакту  організму з антигеном і появою

зовнішніх (клінічних) проявів алергійної реакції, умовно поділяють

на три типи:

1.Алергічні реакції негайного типу (гіперчутливість негайного

Типу)розвиваються протягом 15-20 хв (або раніше).

2. Пізні (відстрочені) Алергічні реакції розвиваються протягом

4-6 год.

3. Алергічні реакції уповільненого типу (гіперчутливість уповіль-

неного типу) розвиваються протягом 48-72 год.

 

Що таке алергени?

Алергенами називають антигени, які здатні індукувати алергічні реакції. Алергенні властивості можуть мати речовини будь-якої природи: від простих сполук до складних - білкових і білково-полісахаридних комплексів.

Усі алергени поділяють на дві великі групи:

1. Ендоалергени, що утворюються всередині організму (ними

можуть бути клітини, ушкоджені інфекцією, хімічними, фізичними

й іншими впливами).

2. Екзоалергени - речовини, що впливають на людину ззовні.

У свою чергу екзоалергени поділяють на дві групи: алергени інфекційної і неінфекційної природи. До неінфекційних алергенів відносять: пилкові, харчові, побутові, епідермальні, інсектні, лікарські й промислові. До інфекційних алергенів належать алергени бактерій, вірусів, грибів, найпростіших і гельмінтів. Алергічні реакції виникають переважно під час контакту з умовно-патогенними та непатогенними мікроорганізмами, рідше - із патогенними.

 

Факторами ризику алергії можуть бути:

1. Спадкова схильність. Давно було відзначено, що за наявності атопічних захворювань в обох батьків симптоми атопії з'являються у 75% дітей. Якщо на таке захворювання страждає один із батьків, то частота появи атопічного

захворювання в дітей знижується до 50 %. Підвищена чутливість у нащадків може з'явитися як до тих самих алергенів, що і в батьків, так і до інших.

2.Кількість і природа алергенів.

3. Кліматогеографічні умови.

4. Екологічна обстановка.

5. Шкідливі звички. Відомо, що тютюновий дим у концентраціях, які ви-

значають у приміщеннях для курців, справляє токсичну дію на епітеліальні клітини дихальних шляхів. Останніми роками доведено важливе значення як фактора, що сприяє розвитку схильності до алергії, поведінки матері в період вагітності та пологів. Вплив на материнський організм у період вагітності (у тому числі в разі пасивного тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотиків, лікарських засобів, інфекцій, деяких продуктів, психо-емоційних стресів створює умови, що призводить до появи схильності майбутньої дитини до алергії.

 

Симптоми алергії:

Симптоми алергії часто можуть маскуватися під симптомами інших захворювань.  Такі симптоми алергії, як закладеність носа, чхання, нежить і кашель, цілком можуть бути викликані і застудою. Свербіж і набряк повік, сльозотеча можуть бути викликані як алергією, так і кон’юнктивітом. Раптовий головний біль і запаморочення можуть бути викликані харчовим отруєнням. Свербіж та висипи на шкірі можуть виникати при інфекційних захворюваннях. У тяжких випадках може бути раптовий набряк  гортані та м’яких тканин, утруднене дихання аж до нападів бронхіальної астми. Всі симптоми поділяють на групи:

1. Шкірний висип. Проявляється у вигляді кропив’янки або дерматиту. Як правило, шкірні алергічні реакції характеризуються почервонінням окремих ділянок шкіри і сильним свербіжем. Може з’явитись висип та  пухирі.

2. «Сінна лихоманка»  або поліноз. Це алергічне захворювання, що виникає у людей з підвищеною чутливістю до пилку деяких рослин. Основні симптоми: кон’юнктивіт, закладеність носа, чхання, сильний нежить, часта задишка астматичного типу, в деяких випадках – значне підвищення температури тіла. Часто «сінна лихоманка» – захворювання сезонне і проходить, як тільки закінчується пора цвітіння тієї рослини, що викликає алергію. Крім вже описаних симптомів поліноз може проявлятися шкірним висипом і викликати порушення діяльності нервової системи. Тоді можуть з’являтися головний біль і запаморочення, загальна слабкість, зниження артеріального тиску, лихоманка, пітливість, безсоння, підвищена втомлюваність.

3. Набряк Квінке. Так називають періодично наступаючий обмежений набряк шкіри і підшкірної тканини або слизової оболонки, викликаний алергеном.

4. Бронхіальна астма. Нерідко астматичні напади відбуваються внаслідок судомного звуження бронхів або набухання їх слизової оболонки. Ознаками астми є задуха, свистяче дихання, сухий, нападоподібний кашель. Спровокувати напад алергічної бронхіальної астми може пилок рослин, домашній пил, шерсть і пух тварин і птахів, корм для акваріумних рибок. Провокатором нападу може стати різка зміна температури повітря, атмосферного тиску або вологості, так і різкі запахи.

5. Анафілактичний шок виникає найчастіше на медикаменти, укуси комах, деякі харчові продукти. Характеризується станом різкої слабкості і загального пригнічення організму, обумовленої в першу чергу порушенням діяльності центральної нервової та серцево-судинної системи. Симптомами шоку є падіння кров’яного тиску, почастішання пульсу, зниження температури і перехід до поверхневого дихання. Нерідко шок супроводжується втратою свідомості.

 

Профілактика виникнення алергії:

1.Уникати шкідливих звичок, особливо під час вагітності та в період годування дитини.

2.Вагітним та годуючим дотримуватися режиму харчування, оскільки у майбутньої та народженої дитини може виникнути дерматит, як реакція на харчування.

3.Проводити більше часу на чистому повітрі. Заняття спортом.

4.Уникати контакту з алергенами або звести його до мінімального (продукти харчування,  під час цвітіння деяких рослин).

5.Найбільша концентрація пилку в повітрі спостерігається рано

вранці і в сухі спекотні дні, тому в цей період краще перебувати в

приміщенні.

6.Промивання носа. Після того як ви прийшли з вулиці в період цвітіння «ваших» рослин, обов’язково промийте носові ходи. Це допоможе зменшити концентрацію алергенів на слизовій носа.

7. Зволожувачі або осушувачі повітря. Придбайте і повісьте в квартирі спеціальний прилад для визначення вологості повітря в приміщенні. Для комфортного самопочуття вологість повинна бути від 40 до 60%.

8. Домашні тварини. Кішки і собаки повинні спати в спеціально відведеному для цього місці у квартирі. Категорично заборонено допускати домашніх улюбленців в ліжко алергіка.

9. Ліки. Застосовуйте тільки перевірені лікарські препарати, які вам призначив лікар. Не займайтеся самолікуванням, спираючись на поради родичів або друзів, лікування алергії буде неефективним.

10. Одяг. Якщо речі довго висять в шафі, то на них осідає пил. Тому перед тим, як одягти вбрання, його рекомендується випрати. По можливості одяг має бути з натуральних тканин.

11. При виникненні алергії  необхідно звернутись до лікаря для консультації.

Робота лікаря

 ІІ ВЗПСМ

Левочко Ю.В.