(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Глаукома

Вчера в 10:11

Глаукома

 

 Під терміном «глаукома» розуміється група очних захворювань, які виникають з різних причин, що призводить до одного результату: атрофії зорового нерва і сліпоти. Сама назва хвороби прийшло до нас із грецької мови, що приблизно означає «зелена вода». Це пов'язано з тим, що на останній стадії захворювання, зіниця людини набуває зеленуватий відтінок.

Хвороба характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску, яке з часом призводить до деформації (продавлювання, поглибленню) диска зорового нерва.

За статистичними даними, близько 15% всіх сліпих на планеті, втратили зір внаслідок глаукоми очей. Хвороба найчастіше розвивається у людей після 40, але іноді зустрічається дитяча та юнацька глаукома.

Причини і форми глаукоми ока

Основна причина розвитку глаукоми - порушення циркуляції внутрішньоочної рідини. Що викликає це явище? На сьогоднішній день серед фахівців немає єдиної думки.

Сучасна медицина виділяє три форми глаукоми, кожна з яких може бути спровокована певною групою факторів ризику:

  1. Вроджена.
  2. Первинна.
  3. Вторинна.

 

Вроджену глаукому найчастіше провокують генетичні чинники. Як правило, захворювання діагностується або відразу після народження, або через кілька тижнів або навіть років.

 

Причини:

  • патології внутрішньоутробного розвитку дитини;
  • очні захворювання, що проявилися до або відразу після народження.

 

Найчастіше, хвороба починає розвиватися без всяких видимих ​​причин. Однак, існують фактори ризику, які можуть спровокувати або прискорити цей процес. Серед них:

  • порушення обміну речовин в організмі;
  • цукровий діабет;
  • короткозорість;
  • родичі, хворіли або хворіють на глаукому;
  • сильне зниження артеріального тиску;
  • захворювання ендокринної системи;
  • неврологічні хвороби.

Вторинну глаукому провокують різні захворювання очей, перенесені людиною. До глаукоми можуть привести: інфекційні та запальні хвороби, зміщення кришталика, катаракта, різні травми і опіки очей, дистрофічні захворювання зору, пухлини, хірургічне втручання в зорову систему.

Симптоми глаукоми ока

За характером перебігу, можна виділити два типи захворювання: відкритокутова і закритокутова глаукома.

Один з головних симптомів глаукоми - звуження поля зору. Однак, найчастіше хвороба розвивається так повільно, що на ранніх стадіях глаукоми їх не помітно. Відомі випадки, коли людина раптово помічає, що у неї повністю осліпло одне око, хоча раніше ніяких проблем не помічалось. Як правило, початкова стадія захворювання не супроводжується жодними неприємними відчуттями.

Симптоми:

  • «Затуманення» зору;
  • поява райдужних кіл при спробі подивитися на джерело світла;
  • неприємні, хворобливі відчуття в голові або над бровами;
  • звуження поля зору;
  • «Куряча сліпота».

На відміну від відкритокутової, закртитокутова глаукома може викликати неприємні відчуття:

  • тяжкість і тиск в очах;
  • почуття напруги;
  • головні болі;
  • затуманення зору.

При цій формі хвороби може статися різке загострення. Симптомами такого нападу є сильне підняття внутрішньоочного тиску. Як правило, таке явище відбувається під впливом будь-якого каталізатора, наприклад, тривалого перебування в темряві, нервового перенапруження, закапування крапель, що розширюють зіниці і т.д.

Діагностика глаукоми

Діагностику глаукоми проводь лікар окуліст за допомогою спеціального обладнання. Якість діагностики і лікування багато в чому залежить від кваліфікації лікаря і технічного оснащення клініки. Саме тому багато фахівців радять звертатися в приватні клініки, а їх вибір проводити дуже ретельно.

Можливі процедури, що зводяться при діагностиці глаукоми:

  1. Збір анамнезу. На цьому етапі лікар з'ясовує у пацієнта як давно і які саме симптоми його турбують, чи є родичі, які хворіють на глаукому і т.д.
  2. Визначення внутрішньоочного тиску, яке може визначатися за допомогою тонометрії або електронної тонографії.
  3. Проведення периметрії для вивчення поля зору.
  4. Офтальмоскопія для дослідження очного дна.
  5. Обстеження сітківки.

За результатами проведених аналізів, офтальмолог визначає стадію і форму глаукоми, призначає оптимальний курс лікування.

Лікування глаукоми ока

Сьогодні лікування глаукоми можна провести трьома способами: медикаментозним, хірургічним або комбінованим. Який саме з методів буде проводитися, лікар і пацієнт вирішують разом, виходячи зі стадії захворювання, цілей і можливостей пацієнта.

Лікування глаукоми препаратами в основному направлено на поліпшення циркуляції внутрішньоочної рідини. Для цього можуть призначатися краплі полікарпін, ксалатан, діпевіфрін.

У деяких випадках, з метою стабілізації внутрішньоочного тиску призначаються фізіотерапевтичні процедури (наприклад, Окуляри Сидоренка).

Обов'язковим є проведення курсу вітамінотерапії (Лютеін комплекс, наприклад). Багато пацієнтів відзначали позитивний вплив від цього способу лікування.

Однак не завжди метод «без операцій» дає результати. За бажанням хворого або необхідності лікар може призначити операцію, яка може приводитися декількома способами:

  1. Лазерне лікування.
  2. Проникаюче хірургічне лікування.
  3. Чи не проникаюче хірургічне лікування.

Яка саме буде призначатися операція залежить від характеру перебігу хвороби і особливостей організму пацієнта.

Вартість лікування глаукоми лазером або іншими способами залежить від обраної клініки і методу операції.

Профілактика глаукоми

  1. Своєчасно і якісно лікуєте всі захворювання. Проходьте регулярні огляди у лікаря офтальмолога.
  2. Привчіть себе до правильного, збалансованого харчування. Це дуже важливо для нормального обміну речовин в організмі.
  3. Для стимуляції кровообігу давайте собі легку фізичне навантаження, приймайте контрастний душ або ходіть на масаж.
  4. Слідкуйте за тим, скільки ви п'єте рідини. Розрахуйте необхідно для себе кількість за допомогою спеціального калькулятора.
  5. Намагайтеся уникати емоційного перенапруження і стресових ситуацій.

 

Звичайно, існує багато людей, не дотримуються профілактики і не стикаються з проблемами зору протягом усього життя. Природно, що профілактика - це не панацея і вона не застрахує вас від хвороби повністю. Однак дотримуючись ці заходи, ви зможете знизити ризик виникнення або розвитку глаукоми.

 

 

 

 

Виконав: сімейний лікар відділення ЗПСМ № 2                                             Киркиченко О. О.