(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Катаракта

29 февраля 2016 в 21:53

Катаракта

Катаракта є однією із самих розповсюджених хвороб ока  серед людей похилого віку.

 Кристалик ока людини – це «лінза»  яка і переломлює світлові промені. Кристалик розміщений в середині одного яблука між райдужною і  скловидним тілом. У молодо ї людини кристалик прозорий, еластичний, може міняти свою форму,  швидко  «наводити фокус», за рахунок  чого око добре  бачить зблизька і вдалину.

 При катаракті відбувається часткове або повне помутніння  кришталика , втрачається  його прозорість і в око попадає  лише невелика кількість  світлових променів , відповідно зір знижується  і людина бачить не чітко і розмито.

 Катаракта зустрічається  у будь – якому віці.  Буває вроджена  катаракта, травматична,  променева, катаракта спричинена  загальними захворюваннями організму. Частіше всього зустрічається  вікова (стареча) катаракта, яка  розвивається у людей  після 50 років.

 Фактори ризику  розвитку катаракти:

1. Спадковість;

2. Травми ока (хімічні, механічні,  контузії);

3. Очні хвороби – глаукома, міопія високого ступеня);

4. Ендокринні розлади  (порушення обміну речовин, цукровий діабет);

5. Променеве, СВЧ, ультрафіолетове  опромінення;

6. Тривалий прийом лікарських препаратів (стероїдна катаракта).

  Симптоми катаракти:

В перекладі з грецької мови – Kataraktes – означає «водопад».

    При катаракті  зір нечіткий або затуманений, нічний  зір з відблисками чи  ореолами, бляклі кольори, часті зміни  окулярів  для читання, часто виникає затруднення   при роботі з мілкими деталями, можливе «подвоєння»  зображення. Ці симптоми часто розвиваються  поступово – протягом місяців чи років.

    Стадії вікової катаракти:

1. Початкова катаракта – (помутніння кришталика, розміщені по периферії);

2. Незріла катаракта – (помутніння кришталика призводить до значного погіршення зору);

3.Зріла катаракта  (зір знижений до світловідчуття);

4. Перезріла катаракта.

    З моменту розвитку захворювання до повного  помутніння притаманна може пройти від 4 до 6 років.

  Діагностика катаракти:

1. Визначення гостроти зору;

2. Визначееня ВОЗ;

3. Біомікроскопія  ока.

4. Огляд очного дна.

   Лікування катаракти: здійснюється медикаментозно та хірургічним шляхом.

   Медикаментозне лікування застосовується  при початкових стадіях катаракти.

    Основним напрямком  такого  лікування є призначення засобів, що  поліпшують живлення кришталика і обмін речовин у ньому. Застосовують різноманітні  вітамінні краплі.

    Коли катаракта призводить до погіршення  зору до рівня, що впливає на якість живлення, до важності виконання щоденних справ  - тоді потрібно розглянути можливість хірургії катаракти.

     На даний час в  офтальмологічних клініках  застосовують ультразвукову  факоемульсифікацію катаракти  з імплантацією  штучної  лінзи. Суть операції полягає в заміні  мутного кришталика  штучною прозорою лінзою. Місцева капельна  анестезія, що застосовується  в ході операції, легко переноситься пацієнтами різного віку  і не дає навантаження на серцево – судинну систему.

    Для підтримки здорового зору необхідно відмовитися  від куріння, вживання алкоголю,  дотримуватись здорового харчування, збільшення фізичної активності.

   Не потрібно відкладати візит до лікаря отоларинголога, якщо у Вас  з'явилися  вищеперераховані  симптоми. Своєчасно встановлений діагноз та почате лікування  призначене лікарем, знижує ризики втрати зору.