(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

Профілактика парентерального зараження гепатитами

17 сентября 2018 в 14:33

Профілактика парентерального зараження гепатитами

 

Вірусні гепатити представляють традиційно важку глобальну проблему, все ще далеку від свого рішення.

За ступенем негативного впливу на здоров’я населення та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології. До зазначеної групи належить до 30 % всіх інфекційних захворювань, крім грипу та гострих інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Серед багатьох збудників особливе місце належить вірусам гепатитів А, В і С. Відрізняє цих збудників одне від одного не лише будова і шляхи передачі, але й частота виникнення в подальшому хронічного ураження печінки, її цирозу і первинного раку. Вірусні гепатити В і С дають значно більший відсоток переходу в хронічну форму, ніж гепатит А. При гепатиті В він складає 10-20%, при гепатиті С - до 80%. Ці гепатити є найбільшою проблемою сучасної інфектології завдяки можливому розвитку цирозу і раку печінки. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлено хронічними вірусними гепатитами В або С.

Щороку від наслідків захворювання парентеральними гепатитами в світі помирає близько 2 млн. людей. Затрати на лікування та вивчення цих захворювань потребують великих коштів.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання з ураженням печінки. Найчастіше ним хворіють діти, це типова хвороба брудних рук.

Інфікування можливе через потрапляння вірусу у питну воду, місця купання, харчові продукти, на руки, іграшки, жувальні гумки, білизну тощо. Можливе перенесення вірусу і мухами.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А?

  1. Використовувати для пиття та миття посуду лише кип'ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).

  2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

  3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).

  4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

  5. Важливо суворо дотримуватися правил особистої гігієни – обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, не користуватися загальним рушником, носовичком, посудом, жувальною гумкою тощо.

  6. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак жовтяниці терміново звернутись до лікаря.

Вірусні гепатити В, С – інфекційні захворювання з переважним ураженням печінки та тяжкими ускладненнями. Це різні хвороби, які викликаються різними збудниками (віруси В, С). Спільним для них є механізм зараження.

Джерелом вірусного гепатиту В, С є хворі будь-якою формою гострого та хронічного гепатиту В, а також хворі з безсимптомною формою хвороби. Останні є основним джерелом інфікування.

Передаються гепатити В, С через кров або інфіковані нею слину, лімфу, вагінальні виділення, сперму, материнське молоко, сльози, піт та інші секрети і забруднені ними шприци та предмети побуту (загальні леза для гоління, ножиці, манікюрні та педікюрні набори, пемзу, мочалки, зубні щітки). У побуті зараження гепатитами В і С можливе при користуванні загальними предметами особистої гігієни, на яких може залишатись кров (зубна щітка, леза для гоління, інструменти для манікюру, педикюру, мочалки, гребінці). Можливе зараження при проведенні проколювання вух, татуюванні, обрізанні, які проводяться загальними інструментами. Крім того, передача вірусного гепатиту В, С може здійснюватись від матері до дитини під час пологів при наявності у неї в цей час збудника в крові.

Що необхідно знати, щоб уберегтися від зараження вірусним гепатитом В,С?

  1. Не користуватись чужими і не дозволяти іншим користуватись своїми особистими предметами, на яких може залишатись кров. Навіть у мікроскопічній кількості, яка невидима для ока людини, вона може стати джерелом інфікування (зубна щітка, леза для гоління, інструменти для манікюру, педикюру, мочалки, гребінці тощо). Ці предмети повинні бути індивідуальними.

  2. Не вживати наркотики, адже є постійна загроза інфікування вірусними гепатитами В, С та ВІЛ-інфекцією/СНІДом (при користуванні чужими шприцами, голками, посудом, ватою та іншими засобами).

  3. При наявності в сім’ї хворого на вірусний гепатит В, С рекомендується використовувати контрацептивні засоби.

  4. При наявності статевих зв’язків більш ніж з одним постійним партнером необхідно користуватись латексними презервативами при кожному статевому контакті (так як сперма є одним із небезпечних біологічних рідин).

  5. Перед тим, як зробити татуювання чи пірсинг, подумайте про ризик для Вашого здоров’я. Переконайтесь, що працівник, який робить татуювання, використовує одноразові інструменти.

Одним із ефективних профілактичних заходів є імунізація проти гепатиту В. Введення вакцини спричиняє появу специфічних антитіл, які забезпечують захист проти цього захворювання. Курс вакцинації проти гепатиту В складається із 3 щеплень.

 

 

Лікар ЗПСМ відділення № 1                                  Киркиченко О. О.