(0472)37-34-56

37-52-67

м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 61

Iнтернет приймальня

В МОЗ наполягають на дотриманні рекомендацій з лікування і профілактики грипу

29 января 2016 в 22:02

В МОЗ наполягають на дотриманні рекомендацій з лікування і профілактики грипу

В Україні триває епідемія захворюваності на грип та ГРВІ. Епідпороги нині перевищено у 18 областях, з початку епідсезону вже перехворіли майже 8% від загальної кількості населення. У Міністерстві охорони здоров’я поінформували про епідемічну ситуацію із захворюваністю на грип та ГРВІ в Україні.

 

«Через велику кількість хворих нині призупинили навчання майже у 13 тис. навчальних закладів. Акцент зроблено на школи, оскільки постійне переміщення і тісне спілкування дітей сприяє передачі вірусів, - зазначив Святослав Протас, т.в.о. Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головного державного санітарного лікаря України. – У дошкільних закладах, де групи ізольовані, ризик такої передачі менший. Проте, якщо значна частина дітей відсутня – більше 30%, місцеві органи влади можуть ухвалити рішення розмежувати і ці колективи».

 

За його словами, відзначається певна позитивна динаміка, зокрема відновлено навчальний процес у 1,3 тисячах закладів по Україні.

 

Учасники брифінгу наполягли на дотриманні рекомендацій з лікування і профілактики грипу.

 

«Грип – самолімітоване захворювання, яке або проходить за тиждень, або призводить до ускладнень. Штам А (Н1N1) здатен викликати вірусні пневмонії, які викликають важкі ураження легень. І на цьому етапі роль вірусу вже стає мінімальною. Тому ми закликаємо звертатися до лікаря у перші дні захворювання не чекаючи ускладнень», - зазначила Ольга Голубовська, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України.

 

Слід чітко усвідомлювати, що не хворіє на грип той, хто має імунітет. Це можливо у двох випадках – хто перехворів, і набув імунітет, або хто вакцинувався від грипу.

 

«Вірус грипу А(Н1N1) не новий для українців, він викликає захворювання вже протягом сьомого сезону, - наголосила Світлана Доан, – проректор з науково-педагогічної роботи Київського медичного університету УАНМ України, радник Голови Держсанепідслужби. - Сьогодні у світі тисячі медпрацівників працюють, щоб напередодні епідемічного сезону ми мали актуальну вакцину. Однак показники щеплення в Україні надзвичайно низькі».

Так, з початку епідемічного сезону за оперативними даними вакциновано проти грипу 123,5 тис.осіб, що становить 0,32% від загальної кількості населення, з них діти до 17 років – 21%. Вакцинація здійснювалася в основному за рахунок місцевих бюджетів.

 

Учасники закцентували увагу на випадках, коли без медичної допомоги не обійтися. Не можна гаяти часу, негайно звертатися до лікаря, якщо температура тіла вище 39°С і не знижується, хворий втрачає свідомість, є судоми, утруднене дихання, відчуття нестачі повітря, інтенсивний біль у грудній клітці, набряклість шиї та ін. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

 

Прес-служба МОЗ України